سلامت قلب و عروق

آریتمی قلبی

آریتمی قلبی

آریتمی به چه معناست

اصطلاح آریتمی از یک واژه‌ی یونانی ریشه می‌گیرد که، به معنای فقدان است بنابراین آریتمی یعنی از دست دادن ریتم، به معنای دیگر یعنی قلب شما از ریتم معمول خود خارج شده است. در این شرایط، قلب فرد ممکن است خیلی سریع، خیلی آهسته و یا با ریتم نامنظم بزند.

  • آریتمی قلبی به چند صورت وجود دارد

آریتمی قلبی زمانی رخ می دهد که سیگنال های الکتریکی هماهنگ کننده ضربان قلب به درستی کار نکنند. ضربان قلب نامنظم ممکن است شبیه ضربان قلب یا بال زدن باشد. بیشتر آریتمی ها شدید نیستند و عوارضی ایجاد نمی کنند. با این حال، برخی می توانند خطر سکته مغزی یا ایست قلبی را افزایش دهند. برخی از افراد ممکن است بشنوند که پزشکان هنگام اشاره به ضربان قلب نامنظم خود از کلمه “دیس ریتمی” استفاده می کنند. واژه های آریتمی و دیس ریتمی به یک معنا هستند، اما کلمه آریتمی رایج تر و برای افراد آشنا تر است.

آریتمی ها بر اساس محل وقوع آن ها تقسیم می شوند. اگر از بطن ها یا حفره های پایینی قلب شما شروع شوند، بطنی نامیده می شوند و هنگامی که از دهلیزها یا از بخش فوقانی شروع شود، فوق بطنی نامیده می شوند.

  •  آریتمی های بطنی به چه صورت هایی هستند

1.انقباضات زودرس بطنی (PVCs):

ضربان های اضافی قلب که از بطن ها منشا می گیرند. بیشتر اوقات، PVC ها هیچ علامتی ایجاد نمی کنند یا نیاز به درمان ندارند. این نوع آریتمی معمولا بیشتر شایع است و می تواند مربوط به استرس، کافئین، نیکوتین زیاد یا ورزش باشد. آنها همچنین می توانند ناشی از بیماری قلبی یا عدم تعادل الکترولیت باشند. افرادی که چندین PVC و یا علائم مرتبط با آن ها را دارند باید توسط متخصص قلب ارزیابی شوند.

https://kishteb.com/wp-content/uploads/2022/04/PVC.jpg

2.ضربان قلب سریع یا تاکیکاردی (V-tach)

تاکی کاردی ضربان قلب سریعی است که منشا آن بطن ها می باشد. ریتم سریع، قلب را از پر شدن بیش تر خون باز می دارد در نتیجه قلب، خون کمتری در بدن پمپاژ می کند. V-tach می تواند به خصوص در افراد مبتلا به بیماری قلبی مساله ای جدی باشد و ممکن است با علائم بیشتری نسبت به سایر انواع آریتمی همراه باشد. در این مورد ضربان قلب بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه می باشد.

3.ضربان قلب نامنظم یا همان فیبریلاسیون دهلیزی (AFib)

ضربان بسیار شدید که از بطن ها شروع می شود. بطن‌ها می‌لرزند و نمی‌توانند انقباض مؤثری ایجاد کنند، که منجر به کمبود خون در بدن می‌شود. این مورد از آریتمی یک مورد اورژانسی است که باید با احیای قلبی ریوی (CPR) و دفیبریلاسیون (تامین شوک انرژی به عضله قلب برای بازگرداندن ریتم طبیعی) در اسرع وقت درمان شود.

4. سندرم QT طولانی

سندرم QT طولانی یک اختلال قلبی است که با خطر افزایش ضربان های سریع و نامنظم همراه است. در این حالت، ضربان های سریع ناشی از تغییرات به وجود آمده در سیستم الکتریکی قلب ممکن است منجر به کاهش سطح هوشیاری و غش شوند که تهدید کننده حیات فرد است.
در برخی از موارد نیز ریتم قلب به حدی نامنظم می شود که منجر به مرگ ناگهانی فرد می گردد. افراد ممکن است با یک جهش ژنتیکی متولد شوند که آنها را مستعد سندرم QT طولانی می کند.
علاوه بر این، برخی از داروها نیز ممکن است باعث ایجاد این سندرم شوند. برخی بیماری ها نظیر نقایص مادرزادی قلب نیز از علل دیگر این سندرم هستند.

  • انواع برادی آریتمی به چند صورت می باشد

برادی آریتمی یک ریتم آهسته قلب است که معمولاً به دلیل بیماری در سیستم هدایت قلب ایجاد می شود. به‌طورکلی، ضربان قلب در حالت استراحت بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه است. از سوی دیگر، زمانی که این نوع اختلال رخ می‌دهد، ضربان کمتر از ۵۰ در دقیقه است

انواع برادی آریتمی عبارتند از:

1.ضربان قلب آهسته یا برادیکاردی (bradycardia)

برادی کاردی کاهش ضربان قلب کمتر از حد طبیعی است. برادیکاردی زمانی اتفاق می افتد که، ریتم قلب فرد کمتر از ۵۰ ضربه در دقیقه است، (که کندتر از حد طبیعی است).

2.اختلال عملکرد گره سینوسی

در این حالت گره SA که وظیفه ضربان سازی قلب را بر عهده دارد پیام های الکتریکی را به طور مناسبی ارسال نمی کند و ضربان قلب بیمار بین دو حالت برادیکاردی و تاکیکاردی تغییر می کند.
سندرم سینوس بیمار همچنین ممکن است در اثر تشکیل بافت اسکار در مجاورت گره SA نیز به وجود بیاید. چرا که بافت مذکور باعث کندی و از هم گسیختگی پیام های الکتریکی و یا مسدود شدن مسیر انتقال آن ها می شود. سندرم سینوس بیمار بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود.

3.بلوک قلبی

بلوک قلب زمانی اتفاق می‌افتد که تکانه‌های الکتریکی به تاخیر بیفتد یا متوقف شود و از ضربان قلب به طور منظم جلوگیری کند. بلوک کامل قلب زمانی رخ می‌دهد که سیگنال‌های الکتریکی کاملاً متوقف می‌شوند و ضربان قلب در هر دقیقه به حدود ۴۰ بار کاهش می‌یابد.

https://kishteb.com/wp-content/uploads/2022/04/ساختار-قلب.jpg

  • علایم بیماری آریتمی چیست

آریتمی می تواند بی صدا باشد، به این معنی که شما هیچ علامتی را متوجه نمی شوید. پزشک شما ممکن است ضربان قلب ناهموار را در طول معاینه فیزیکی تشخیص دهد.

علائم آریتمی قلبی شامل موارد زیر است:

  • غش کردن
  • تنگی نفس
  • اضطراب
  • تاری دید
  • تعریق
  • درد یا سفتی قفسه سینه
  • سرگیجه یا احساس سبکی سر
  • ضعف یا خستگی (احساس خستگی بسیار)
  • تپش قلب (احساس رد شدن ضربان قلب، بال زدن)
  • دلیل بروز آریتمی قلبی چیست

حتی اگر قلبتان سالم باشد، ممکن است آریتمی داشته باشید. معمولا این بیماری به دلایل زیر اتفاق می افتد

  • بیماری قلبی
  • عفونت یا تب
  • داروهای خاص
  • روند بهبودی پس از جراحی قلب
  • احساسات شدید مانند استرس
  • مشکلات با سیگنال های الکتریکی در قلب
  • تعادل اشتباه الکترولیت ها (مانند سدیم یا پتاسیم) در خون
  • چیزهایی در زندگی روزمره شما مانند الکل، تنباکو، کافئین یا ورزش
  • آسیب قلبی یا تغییراتی مانند کاهش جریان خون یا سفت شدن بافت قلب
  • چه کنیم از آریتمی قلبی دور بمانیم

مواردی که ممکن است شما را بیشتر در معرض آریتمی قرار دهد عبارتند از:

  • سن و سال

با بالا رفتن سن، ریسک ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. لذا این نکته حائز اهمیت است که حتما با بالا رفتن سن به تغذیه و ورزش خود اهمیت دهیم.

  • ژنتیک

اگر یکی از بستگان نزدیک شما آریتمی داشته باشد، احتمال اینکه شما نیز به این بیماری مبتلا شوید بیشتر است. برخی از انواع بیماری های قلبی نیز می توانند در خانواده ها ایجاد شوند.

  • سبک زندگی

عادت های مخرب زندگی مانند کشیدن سیگار، قلیان و انواع دیگر مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

  • شرایط پزشکی

وجود برخی بیماری های زمینه ای مانند فشار خون بالا، دیابت، قند خون پایین، چاقی، استرس، کمخوابی و اختلالات خواب، اختلالات خود ایمنی از جمله شرایطی هستند که ممکن است باعث مشکلات ریتم قلب شوند.

  • محیط

وجود مشکلاتی در اطراف محیط زیست مانند آلودگی هوا، آلودگی محیط و…

  • نحوه ی تشخیص آریتمی قلبی

اگر علائم آریتمی دارید، باید به یک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید. برخی از آزمایشاتی که ممکن است برای تایید وجود ریتم نامنظم قلب انجام شود عبارتند از

  • الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG):

تصویری از تکانه های الکتریکی که در عضله قلب حرکت می کنند. ECG با استفاده از الکترودها (لکه های کوچک و چسبنده) که به پوست شما در قفسه سینه، بازوها و پاها متصل می شوند، روی کاغذ گراف ثبت می شود.

  • مانیتورهای سرپایی مانند:

1.تست استرس:

تستی که برای ثبت آریتمی هایی که با ورزش شروع می شوند یا بدتر می شوند استفاده می شود. این آزمایش همچنین ممکن است برای تعیین اینکه آیا بیماری زمینه‌ای قلبی یا بیماری عروق مرتبط با آریتمی وجود دارد یا خیر مفید می باشد.

2.اکوکاردیوگرام:

نوعی سونوگرافی که برای ارائه ی نمای قلب استفاده می شود تا مشخص شود که آیا عضله قلب یا بیماری دریچه ای وجود دارد که ممکن است باعث آریتمی شود. این آزمایش ممکن است در حالت استراحت یا با فعالیت انجام شود.

3.کاتتریزاسیون قلبی:

با استفاده از یک بی حس کننده موضعی، یک کاتتر (لوله کوچک، توخالی و قابل انعطاف) وارد رگ خونی می شود و با کمک دستگاه اشعه ایکس به قلب هدایت می شود. یک رنگ کنتراست از طریق کاتتر تزریق می شود تا فیلم های اشعه ایکس از شریان های کرونر، اتاق های قلب و دریچه های شما گرفته شود.

این آزمایش به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا علت آریتمی بیماری عروق کرونر است یا خیر. این آزمایش همچنین اطلاعاتی در مورد عملکرد ماهیچه های قلب و دریچه های شما ارائه می دهد.

4.مطالعه الکتروفیزیولوژی (EPS):

کاتتریزاسیون قسمت ویژه ای از سیستم الکتریکی قلب شما را ارزیابی می کند. کاتترها در قلب شما قرار می گیرند تا فعالیت الکتریکی را ثبت کنند. EPS برای یافتن علت ریتم غیر طبیعی و تعیین بهترین درمان برای شما استفاده می شود. در طول آزمایش، آریتمی را می توان با خیال راحت تکثیر و خاتمه داد.

2 thoughts on “آریتمی قلبی

  1. Saeed گفت:

    مقاله جالبی بود. کاش یکم بیشتر در مورد علائم و بیماری های مرتبط توضیح میدادید.
    راستی محصولات سنجشی مثل دستنبد های هوشمند پزشکی که به گوشی و تبلت متصل میشه رو ندارید؟

    1. Manager گفت:

      سلام دوست عزیر .
      ممنون از ارسال نظرتون. در مورد این محصولات که فرمودید اگه نمونه بگید ممنون میشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *